MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 4: MUSLIHAT PENYELESAIAN PASAL

BAB four KONFLIK ETHICAL DAN PENYELESAIAN

Oleh: Nor Azlili, Nadhirah, Muthualagan, Syuja

MAKSUD KONFLIK atau PERTIKAIAN Ialah sesuatu permasalahan yang timbul gara-gara daripada pertembungan dua perkara atau lebih. Ini berbeza dengan pasal kerana konflik akan melibatkan jalan penyelesaian yang harus memilih dalam antara satu yang ternama. Konflik bisa muncul di dalam pelbagai bentuk seperti konflik yang melibatkan soal kehendak atau matlamat, perasaan, pendapat, nilai kemudian sebagainya. Konflik merupakan perkara biasa dalam kehidupan manusia dan kadang-kadang boleh membina seorang insan yang kreatif dan konstruktif dalam pemikiran. Konflik ialah ketegangan yang timbul jika terdapat dalam beberapa kemungkinan / syor yang berbeza serta tidak sepadan untuk menangani sesuatu isu. Ada pun yang berpendapat bahawa konflik hanya menarik keburukan di dalam kehidupan. Ketidak-upayaan dalam menyelesaikan konflik boleh menyebabkan perkara yang buruk seperti membunuh diri, pembunuhan, pembakaran, fitnah dan sebaginya.

KONFLIK ETHICAL Merupakan pertembungan di antara dua gede yang bertentangan dalam satu keadaan. Konflik ini secara tidak segera akan meletakkan seseorang tersebut dalam disyuntiva untuk memilih jalan penyelesaian yang terbagus. Konflik meaningful boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada kehidupan seharian sama nyata di area kerja, griya dan sebagainya. Kebiasaannya, konflik ini memerlukan pemikiran yang mendalam serta terperinci di dalam usaha bagi menyelesaikannya. Sesetengah individu bukan mengambil perhatian terhadap konflik ini serta menganggapnya sebagai tidak berkepentingan. Ada yang terlalu emosional, tidak rasional, tenang, relaks dan sebaginya. Yang penting, apabila berhadapan dengan konflik moral ini, kita harus melihat untuk semua sudut dan menarik kira seluruh kepentingan sebelum membuat keputusan. Konflik ethical yang kecil boleh jadi besar jika tidak diselesaikan dengan penuh kebijaksanaan.

Contoh konflik meaning 1) Memandu secara laju untuk menghantar seseorang ke hospital kerana memerlukan rawatan kecemasan. 2) Seseorang yang jujur dan setia tetapi ternampak rakan karib melakukan rasuah. 3) Kawan baugs anda meniru dan menarik nota pada dewan peperiksaan.

1

Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR)

MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 4: STRATEGI PENYELESAIAN PASAL

4) Kakak anda menyintai dan ingin berkahwin dengan penjenayah. 5) Chong & Chin ialah rakan kongsi. Suatu hari, Chong mendapati Chin telah melakukan penipuan dalam pengiklanan barangan untuk melariskan jualan. Chong nyata 2 seleksian iaitu persis ada membiarkan Chin meneruskan perbuatannya moitie keuntungan atau memutuskan hubungan rakan kongsinya dengan Chin jika Chong seorang yang jujur. Chong mesti mengorbankan keuntungan / kejujuran, iaitu tidak bisa mengaut kedua-duanya sekali.

4) Melihat untuk persepsi teliti atau buruk dengan menarik sebarang sentimen yang boleh menyebabkan berat sebelah atau prejudis di dalam penilaian teliti atau buruk. 5) Mencari jawapan dan penyelesaian dengan menggunakan kaedah hukum adat, semulajadi / kebiasaan dan fakta sejarah. 6) Mendapatkan punca sebenar permasalahan dan menyelesaikan terlebih dahulu punca permasalahan yang boleh menambahkan masalah lain.

Penyelesaian selakuala, menurut, umum Dalam menyelesaikan konflik dan masalah, kita mempunyai pelbagai panduan penyelesaian. Berikut adalah suggestions berfikir sebagaiselaku, ala, menurut, kreatif lalu bijak yang dapat membantu mencari thought yang ternama dan selanjutnya dapat menyelesaikan segala kenda;la atau konflik. 1) Mendapat dan mengumpulkan nasihat, pendapat atau pandangan daripada orang-orang yang berpengalaman mengenai kenda;la tersebut. Selepas itu, tuk pilihan serta kesimpulan yang terbaik. 2) Mengumpulkan keseluruhan maklumat dan pendapat dri orang-orang terpilih yang mempunyai kaitan dengan masalah ini. Selepas itu, buat analisis mengenai semua data kemudian kesimpulan juga pilihan. 3) Memecahkan paradigma lama pada pemikiran yang menyebabkan kita gagal bagi berfikir...

Tags:

Hazards in the Work Placw Essay

Module a couple of Exercise Composition